FAQ Antwoord

Als gekleurd tekenpapier zuurvrij is, is het dan ook bestand tegen vervagen?

Geen enkel gekleurd of getint papier is helemaal bestand tegen verbleking. Alle papier zal mettertijd in zekere mate verbleken, zelfs zuurvrij papier. Papier verbleekt in verschillende mate naargelang de materialen die zijn gebruikt bij de papierproductie, maar ook afhankelijk van de externe omgeving.

Aangezien de meeste fijne teken- en schilderpapieren tegenwoordig zuurvrij zijn, zijn de belangrijkste papierfactoren die de verbleking beïnvloeden, de aanwezigheid van lignine, het gebruik van optische witmiddelen en het type kleurstof.

Hout bevat een stof, lignine, die eigenlijk gewoon boomsap is. Als papier lignine bevat, zal die stof het papier op termijn aantasten, waardoor het mettertijd geel of bruin zal worden.

Optische witmakers zijn additieven die worden gebruikt bij papierproductie om de gepercipieerde “witheid” of helderheid van het papier te verhogen. Optische witmakers breken mettertijd af, waardoor de kleur verandert.

Voor teken- en schilderpapier worden twee basistypes kleurgevende grondstoffen gebruikt: kleurstoffen en pigmenten. Kleurstoffen hebben doorgaans normale lichtechtheidswaarden en zullen mettertijd sneller verbleken dan pigmenten. Pigmenten zijn aanzienlijk duurder dan kleurstoffen en worden meestal gebruikt in documentenpapier van hoge kwaliteit en museumkarton. Hoewel papier met pigment nog altijd kan verbleken en de kleur kan verdwijnen, wordt van de meeste gezegd dat zij een hoge llichtechtheid hebben.

Strathmore® haalt de lignine uit al onze houtpulpvellen en wij voegen geen optische witmaakadditieven toe aan onze gekleurde papiersoorten. Dat helpt de lichtvastheid van onze producten te stabiliseren en te verbeteren.

Wat de omgevingsinvloeden betreft, kan het helpen om papier te bewaren beschut tegen direct zonlicht of sterk licht om de kleur te bewaren of om uw kunstwerken in te lijsten achter conservatieglas.

Strathmore biedt gekleurd papier op basis van zowel kleurstoffen als pigmenten, zodat er in vele behoeften kan worden voorzien. Ons getinte schetspapier uit de 400-serie, het Strathmore Artagain®-papier en onze pastelpapieren zijn gekleurd met kleurstoffen. Ons houtskoolpapier uit de 500-serie en museumkarton bevat pigmentgebaseerde kleurstoffen.

Ga terug