FAQ Antwoord

Hoe breng ik mijn werk aan op een stuk hout?

Artwork by Jane OliverIllustratie door Jane Oliver

Dit is wat wij u aanraden:

STAP 1: Vernis het hout
Eerst moet het hout gevernist worden. Door het hout te vernissen, zorgt u dat de lijm vlot kan worden aangebracht en niet in het hout wegzinkt. Het voorkomt ook dat het zuur van het hout in het papier dringt dat erop is gelijmd.
Kies een vernis dat:

PVAc-lijm: Gamblin maakt een PVAc-lijm (polyvinylacetaat) die kan worden verdund met water tot hij de juiste dichtheid heeft om canvas, textiel en hout te dichten. Strijk het hout in met een mengeling van PVAc-lijm en water. Laat drogen.

Acrylpolymeer: Een acrylpolymeer kan op het houtoppervlak worden aangebracht om het te dichten. Golden maakt een acrylpolymeervernis (GAC 100) die specifiek gemaakt is voor canvas, textiel en hout. Deze vernis voorkomt dat het zuur van het hout of substraat in het papier dringt en het papier of kunstwerk doet verkleuren. Zo'n fenomeen noemen we door de drager veroorzaakte verkleuring of Support Induced Discoloration (SID). Strijk het hout in met een laag acrylpolymeer en laat het drogen.

STAP 2: Lijm het papier op het hout
Gebruik in elk geval een pH-neutrale of zuurvrije lijm, zoals PVAc-lijm. Gebruik een stevige rol (verfrol) om de lijm uit te strijken op het oppervlak van het geverniste hout. Breng vervolgens het papier aan op het houtoppervlak en dek de tekening of het schilderij/stuk hout af met een proper vel papier als bescherming. Druk met uw handpalm stevig op het hele oppervlak zodat er nergens luchtblazen achterblijven. Plaats er een houten plaat die groter is dan het verlijmde oppervlak bovenop. Plaats er gewichten (boeken zijn bijvoorbeeld prima) bovenop en laat het geheel 48 uur onaangeroerd. Wanneer u de plaat en het gewicht wegneemt, controleer dan of het papier volledig droog is. Als het koud of klam aanvoelt, plaats het dan weer onder het gewicht tot het helemaal gedroogd is. Door het vocht van de lijm kan het beschermende vel onder de plaat gaan rimpelen.

Controleer het tussenvel geregeld gedurende de twee dagen waarin het papier droogt, en vervang het als het gerimpeld is. Als het niet wordt vervangen, kan het gerimpelde tussenvel een patroon achterlaten op het verlijmde papier.

STAP 3: Vernis de tekening (dit kan ook vóór stap 2)
U kunt uw werk vernissen met een vloeibare vernis of een spraysealer. In het bijzonder voor grafiettekeningen raden wij een spraysealer aan boven een vernis die u met een borstel moet aanbrengen, zodat het grafiet niet wordt opengewreven. Heel wat ondernemingen maken beschermende spraysealers en fixeermiddelen, zoals Lascaux Fixative and Protectant. Zoek iets dat veilig is om te gebruiken op het medium waarmee het werk is gemaakt. De beste manier om een sealer of vernis aan te brengen, is te werken met meerdere dunne lagen die in verschillende richtingen worden aangebracht en met voldoende droogtijd na elke laag. Dat garandeert een gelijkmatige verdeling. Als u met een spray werkt, gebruik dan altijd een mondmasker met filter.

Wij beantwoorden de veelgestelde vragen van onze website in elke editie van de Nieuwsbrief voor Artiesten, een gratis driemaandelijkse publicatie. Als u die nog niet ontvangt, klik dan hier!

Ga terug