FAQ Antwoord

Is katoenpapier hetzelfde als lompenpapier?

De termen “lompenpapier” en “katoenpapier” worden vaak door elkaar gebruikt. Lompenpapier verwijst echter specifiek naar papier dat wordt gemaakt met katoenen textielresten. Op een bepaald moment bestond papier over het algemeen voor 100% uit katoenlompen. Maar mettertijd werd het aanbod van lompen voor de papierproductie krapper, doordat de textielsector steeds vaker synthetische vezels ging gebruiken.

Tegenwoordig worden de meeste kunstdrukpapieren gemaakt uit 100% katoenlinters of een combinatie van katoenlompen en katoenlinters. Lompenvezels zijn langere vezels dan katoenlinters, waardoor ze extra sterk zijn. Katoenlinters zijn pure cellulosevezels, nevenproducten van katoenverwerking. Hoewel de katoenlintervezels korter zijn dan textielvezels, bieden zij nog steeds een uitstekende sterkte en de mogelijkheid om lang te worden bewaard.

Onze teken-, bristol- en Illustration Board-papieren worden geproduceerd met een combinatie van lompen en katoenlinters. De verhouding van ongeveer drie delen lompen voor één deel linters is de standaardsamenstelling voor dit type papier. Dat is overigens de vezelsamenstelling die we al gebruiken sinds deze papiertypes in 1893 voor het eerst werden vervaardigd.

Ga terug