FAQ Antwoord

Wat is het verschil tussen bristol, bristolkarton en illustratiekarton?

Bristol & Illustration Board

Bristol en bristolkarton hebben een stijf, sterk oppervlak waarop u kunt werken zonder dat u het ergens op moet vastzetten. Het bristol- en illustratiekarton van Strathmore lijkt op elkaar, maar bestaat in diverse grammages en afwerkingen.

Bristol wordt over het algemeen gebruikt voor tekenpapier dat is samengeplakt tot meerlagige vellen. Het dankt zijn naam aan de begindagen van de papierproductie in Europa, toen de fabrieken hun beste papier naar Bristol in Engeland stuurden, waar ze werden samengekleefd.

BRISTOL & BRISTOLKARTON

De termen bristol en bristolkarton betekenen meestal hetzelfde en kunnen door elkaar worden gebruikt. Ons bristolpapier uit de 300-serie is een eenlagig vel van kartondikte met het gewicht en de dikte van dubbelgelaagd bristolpapier. Het weegt 270 g/m² en wordt geleverd in diverse formaten blokken, vellen en rollen. Onze 400-serie en 500-serie bristolpapier is beschikbaar in diverse lagen en een variëteit aan formaten blokken en vellen. Zowel de 400- als de 500-serie bristolpapier is verkrijgbaar met twee, drie en vier lagen. Het tweelagige bristolpapier bestaat uit twee vellen tekenpapier die zijn samengekleefd. Het drielagige bristolpapier bestaat uit drie vellen tekenpapier die zijn samengekleefd en het vierlagige bristolpapier bestaat uit vier vellen tekenpapier die zijn samengekleefd. Hoe meer lagen, hoe steviger en dikker het bristolpapier.

ILLUSTRATIEKARTON

Illustratiekarton is anders, omdat hier vellen tekenpapier aan twee zijden van een dik karton worden geplakt om een zo stijf mogelijk oppervlak te verkrijgen. Onze illustratiekartons bestaan uit tekenpapier van 100% katoenvezel dat op duurzaam karton van diverse diktes is gekleefd. De dikte van illustratiekarton wordt doorgaans uitgedrukt in duizenden van een inch (mils), waarvoor de term 'punten' wordt gebruikt. Onze illustratiekartons zijn verkrijgbaar in de volgende diktes:

  • 500-serie illustratiekarton voor droge media – Licht velijnpapier - 42 punten
  • 500-serie illustratiekarton voor droge media – Zwaar velijnpapier - 72 punten
  • 500-serie illustratiekarton voor droge media – Zwaar gesatineerd papier - 68 punten
  • 500-serie illustratiekarton voor droge media – Zwaar velijnpapier - 78 punten

BRISTOL-OPPERVLAKKEN

Het is niet alleen belangrijk dat u het verschil begrijpt tussen de gewichten en lagen van bristolpapier en -karton, het is even belangrijk dat u de verschillende oppervlakken kent. Onze bristols zijn verkrijgbaar in velijn-, halfgladde, gladde en gesatineerde oppervlakken.

Glad: Ook heet geperst of hot pressed genoemd, heeft een heel satijnachtige, harde afwerking. Dit oppervlak is bijzonder goed geschikt voor pen en inkt, stiften, maquettes en airbrush.

Velijn: Ook gewoon papier of vergépapier genoemd. Dit oppervlak heeft een korrel, een ruw aspect, waardoor het uitstekend is voor droge media zoals potlood, kleurpotlood, houtskool, pastel en oliepastel.

Halfglad: Zit perfect tussen glad en velijn: minder glad dan glad papier en niet zo ruw als velijnpapier. Het oppervlak met lichte textuur is geschikt voor pen- en inktmaterialen, potlood, speciale pennen en stiften.

Gesatineerd: Via een speciaal proces wordt een eenduidige, gelijkvormig vlakke afwerking aangebracht op het oppervlak van het vel. Afwisselend worden vellen papier en sterk gepolijste metaalplaten op elkaar gelegd en zo wordt een stapel of 'boek' gevormd. Dat 'boek' wordt vervolgens herhaaldelijk onder grote druk tussen stalen rollen geperst, waardoor de metaalplaten het papieroppervlak glad maken. Dit oppervlak is ideaal voor pen en inkt, stift, maquettes en airbrush.

Klik hier voor meer informatie over onze bristolpapieren en -kartons.

Ga terug