FAQ Antwoord

Wat is het verschil tussen schets- en tekenpapier?

Algemeen gesteld, is het grootste verschil tussen schets- en tekenpapier dat schetspapier bedoeld is om te oefenen, te experimenteren en om snelle studies te maken, terwijl tekenpapier bedoeld is voor afgewerkte tekeningen.

Charcoal Sketch on 300 Series Sketch paperHoutskoolschets op schetsblok uit de 300-serie

Graphite on Drawing paperGrafiet op tekenpapier uit de 300-serie - Illustratie door Wanda White

Schetspapier heeft vaak een lager grammage, terwijl tekenpapier dan weer wat zwaarder is. Doordat tekenpapier meestal zwaarder is, kan de artiest langer op  het vel werken en zijn werk verfijnen. Het papier is doorgaans beter bestand tegen gommen en is geschikter voor fijn detailwerk.

Schetspapier is meestal goedkoper en in een blok zitten veel bladen, zodat u naar hartenlust kunt oefenen. Tekenpapier is dan weer vaak wat duurder dan schetspapier en bevat gewoonlijk ook minder vellen per blok.

Zowel schets- als tekenpapier is bedoeld voor droge media zoals grafiet, houtskool en conté. Maar tekenpapier heeft typisch een ruwer oppervlak, waardoor meer variëteit kan worden gestopt in de tinten. Vele artiesten gebruiken media zoals pastel en kleurpotloden liever op tekenpapier dan op schetspapier, omdat tekenpapier nu eenmaal bedoeld is voor afgewerkte tekeningen en artiesten dankzij de diepere korrel van tekenpapier diepere kleuren kunnen verkrijgen. Het ruwere oppervlak van tekenpapier is beter om droge media 'vast te houden', waardoor een artiest intenser met licht en donker kan spelen dan op schetspapier. Een artiest zal ook verschillende resultaten krijgen als hij verschillende schaduwtechnieken gebruikt, zoals gekruiste arcering, doezelen of andere methodes, dus is het ook beter verschillende papieren uit te testen en zo te bekijken welk type uw eigen voorkeur wegdraagt. 

De illustratie linksonder werd getekend met grafiet op Strathmore-schetspapier uit de 200-serie. Hetzelfde beeld werd nog eens getekend, met hetzelfde grafietpotlood, op Strathmore-tekenpapier uit de 500-serie. Het schetspapier van de 200-serie is lichter en heeft een fijne korrel, terwijl het tekenpapier van de 500-serie zwaarder is en een mediumkorrel heeft. Op het vel met de diepere korrel zijn donkerdere tinten mogelijk, evenals een gedetailleerder, frisser tekenresultaat.

Sketch vs. Drawing paper
In de onderstaande grafiek ziet u de belangrijkste verschillen tussen schets- en tekenpapier.

Sketch vs. Drawing Chart

Strathmore heeft een gamma van zowel schets- als tekenpapier in diverse groottes en formaten, in de vorm van blokken, afzonderlijke vellen, visuele dagboeken en rollen.

Klik hier voor al onze schetspapieren
Klik hier voor al onze tekenpapieren

Ons populairste schetsproduct is ons schetsblok uit de 400-serie met 100 vel in het formaat 9”x12” (item #455-3). Het papier heeft een grammage van 89 g/m² en is schetspapier van hoge kwaliteit met een hard oppervlak, goede velvorming en een duurzaamheid voor intens gebruik.

400 Series Sketch

Ons populairste tekenproduct is ons tekenblok uit de 400-serie met 24 vel in het formaat 18”x24” (item #400-8). Het papier weegt 130 g/m² en is roomkleurig. Het is ideaal voor alle types droge media en is een uitstekende keuze om afgewerkte tekeningen op te maken. Het heeft een hard, duurzaam oppervlak waarop gerust herhaaldelijk gegomd en getekend kan worden.

400 Series Drawing

Ga terug