FAQ Antwoord

Wat is het verschil tussen zuurvrij en documentenpapier?

Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen zuurvrij papier en documentenpapier.

Zuurvrij papier is gemaakt op basis van een basische papierproductietechnologie. Dat betekent dat de pH van de pulp die wordt gebruikt om het papier te maken, meer bedraagt dan 7 (neutraal). Het papier krijgt ook een basische reserve, zoals calciumcarbonaat, om zure stoffen die worden opgenomen uit de atmosfeer of die worden gevormd door het natuurlijke verouderingsproces, te neutraliseren.

pH Scale

Hoewel er geen universele normen bestaan voor de productie van documentenpapier, zijn er toch enkele algemeen aanvaarde kenmerken. Het papier moet niet alleen zuurvrij zijn, maar mag ook geen houtafval of ongebleekte pulp bevatten, heeft strikte beperkingen qua metaalinhoud en mag geen optische witmakers bevatten die het vel kunstmatig witter maken.

Als u de ultieme bestendigheid zoekt, raden wij u aan zuurvrij papier van 100% katoen te gebruiken.

De papieren uit onze 500-serie zoals het tekenpapier, bristolpapier, museumkarton, illustratiekarton, houtskoolpapier en papier voor gemengde media zijn allemaal zuurvrij en gemaakt van 100% katoen.

Verder voldoet ons museumkarton aan de normen van de bibliotheek van het Amerikaanse Congres voor archiveringsdoeleinden.

Naast uw papierkeuze moet u ook aan de omgevingsfactoren denken. Die kunnen even belangrijk zijn om de bestendigheid van uw werk te verzekeren. Licht, warmte en vochtigheid werken allemaal in op papier. Zonlicht en ultraviolet licht kunnen het papier doen verbleken en brozer maken. Een te lage vochtigheidsgraad kan het papier broos maken, een te hoge vochtigheid verhoogt de kans op schimmel. Hoe lager de bewaartemperatuur van papier, hoe langer het meegaat. De levensduur van papier verdubbelt ongeveer bij elke daling met 5° C. Cycli (temperatuur- en vochtigheidsfluctuaties) verzwakken de papiervezels en breken ze af, doordat de vezels uitzetten en krimpen.

Ga terug